Kichia a mag,de erős!

Kemencés bableves füstölt csülökkel

Gondoltam kipróbálom, milyen lehet a pinto bab bablevesben és kemencében főzve. Isteni lett és elkészítése sem nehéz igaz kell hozzá kemence és megfelelő cserépedény. A legnagyszerűbb a kemencében főtt leveseknél az, hogy a hozzávalókat majdnem egyszerre tesszük bele és másnapra lesz kész a leves.

Az esti kemencézés után (tepsis csirkecomb és malaccomb) amikor még kb. 200 fokos a kemence akkor tettem be a cserépedényt. Másnap reggel még 100 fokos
volt a kemence, bent hagytam délig és kész volt a vasárnapi ebéd.. Nos de lássuk részletesen.

Hozzávalók 8 főre

50 dkg bio pinto bab
80 dkg füstölt csülök ( én a füstölt sonkából tettem bele)
3 fej hagyma
3-3 sárgarépa és petrezselyem
6 gerezd fokhagyma
himalája só
fekete bors
babérlevél
kömény
csipteke (v. dörzstarhonya)
rántáshoz (1ek liszt, 2 ek piros paprika)
Drótos cserépedényben az apróra vágott hagymát zsíron üvegesre pirítottam. Aztán a babot, karikára vágott répát, petrezselymet, darabolt csülköt (egyben is lehet) és a fűszereket egyszerre belettette a cserépedénybe. A bab nem volt beáztatva egyáltalán és a csülök sem. A csülök sózottságától függően kell sózni a levest. Az egészet az esti kemencé parti után betettem a kemencébe (lefedve). Reggel még kb. 100 fokos volt a kemence amikor kivettem. 

Ekkor rátettem a rántást és belettem a csipetkét és visszatettem a kemencés bablevest a kemencébe. Délben amikor kivettem teljesen kész volt és még teljesen forró. Érdekesség, hogy egyetlen összetevője sem főtt szét és a ízek teljesen mások voltak mintha gázon, vagy bográcsban főztem volna.

Tejföllel tálaltam. Igazi sikert aratott. 

Drótos cserépedény


Az elkészült kemencés bableves


A kemence 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!